Közel sem annyira egyszerű, mint az ember gondolná

Ha az ember arra adja a fejét, hogy vállalkozást alapít, már rögtön az első hónapban szembesül azzal, hogy amit ő egy egyszerű eseménynek vagy tevékenységnek gondol, sokszor hatalmas bonyodalmak és papírmunka árán oldható csak meg, és közel sem annyira gyorsan és gördülékenyen, mint azt ő gondolná, vagy a józan ész diktálja. Tevékenységi körtől függően pedig ebből számtalan előfordulhat még a munkavégzés során is. Az egyik leginkább tarkított terület az építőipari tevékenység, tapasztalatból tudom, hiszen a bőrömön érzem, hogy nagyon sokszor azok a feladatok, amelyeket én egy egyszerű mozdulatnak vagy eseménynek gondolok szigorú szabályok és papírozás mentén, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően hajthatók csak végre.

Hogyan lehet ebben a rendszerben eligazodni, és hogyan nem hibázok, nem kapok büntetést az esetleges mulasztások, vagy hibás jegyzőkönyvek és papírmunka miatt? Úgy, hogy egy erre tökéletesen specializálódott és minden ismerettel, praktikával rendelkező partnerre bízom ezeket a feladatokat, aki mindig jelen van, és minden tevékenységi részfeladatot górcső alá vett, és minden lépést megfelelően leszabályozott. Nem csak azért, hogy büntetést ne kapjon a cég, hanem azért is, hogy semmilyen nagyobb következménnyel járó baleset vagy hiba ne történjen.

Persze még én is meg tudok lepődni dologokon, legutóbb például a gépek üzembe helyezése volt egy olyan pont, ahol azt gondoltam, hogy eldobom az agyam, hiszen azt is megfelelő papírok, jegyzőkönyv és szabályok mentén kellett végrehajtani, amit persze az activesafety munkatársa hihetetlen tudással és egyszerűen meg tudott velünk oldani, de én biztosan megszenvedtem volna vele nélküle. Számtalan dolog van tehát, ami közel sem annyira egyszerű, mint ahogyan az ember gondolná, de egyszerű tud maradni a megfelelő szakember vagy szakemberek alkalmazása esetén. Én legalábbis így csinálom.